Testosteron og hårvekst

Det er ganske allment kjent at testosteron påvirker hårveksten til mennesker, og da spesielt hos menn, da det er det mannlige kjønn. Testosteron er nemlig det mannlige kjønnshormonet. Det spiller en sentral rolle for fremveksten av de trekkene til voksne menn. Oppblomstringen skjer som regel under puberteten. Da får man dypere stemme, en betydelig større hårvekst på kroppen (og da gjerne under armene, på brystet og nærme kjønnsorganet).

Hårveksten kan skje i noe ulik grad fra person til person. Dette kan variere ut i fra mange ulike faktorer, men nivået av testosteron som kroppen produserer har ofte størst betydning for hvor mye og hvor lite hår man får. Dette gjelder for alle de nevnte kroppsdelene – både under armene, på brystet og ved kjønnsorganet, samt også på armer, bein.

Testosteron har også en betydelig innvirkning på skjeggveksten. Alt ettersom hvor mye testosteron kroppen din produserer, vil også graden av hvor mye skjegg du får variere. Det samme gjelder også for barten. Størrelsen vil også her variere ut i fra hver enkelt individs eget nivå av testosteron.

For lite testosteron fører til mindre hårvekst

Som du da sikkert skjønner, vil mangel på testosteron føre til at hårveksten ikke vil virke fult så rask som med andre i samme alder. Både skjegg og kroppshår – under armene, på brystet, bein, armer, samt under sistnevnte – vil dermed minskes. Noen, og da spesielt de eldre, vil kunne føre et visst press under sosiale situasjoner hvor de må vise frem kroppen. Dette kan dreie seg om bading på stranden i svømmehallen, eller en svett sommerdag på verandaen. Det finnes heldigvis løsninger på denne problemstillingen. Man kan for eksempel ta piller som fremmer forekomsten av testosteron i kroppen. Disse vil du finne i de fleste apotek og helsekostbutikker. Det er derimot viktig å presisere at en i alle tilfeller der en har mistanke om for lite testosteronforekomst, tar kontakt med legen før man begir seg ut på egne prosjekter. Dette er grunnet at en den lave produksjonen kan være tegn på at man er alvorlig syk, eller at man er medfødt en genfeil som gjør at produksjonen ikke er slik den skal. Legen vil også kunne gi deg reseptbelagte midler som er mye mer effektive enn de du finner på apotek og helsekostbutikker.

For mye testosteron fører til større hårvekst

Men det finnes også de som har for mye hårvekst. Dette gjelder både kvinner og menn, men problemstillingen er nok ofte mer fremtredende blant kvinner. I en slik problemstilling, kan kvinnen (eller mannen) oppleve at kroppshåret vokser raskere enn det burde. Ofte kan det bli så langt at personen må klippe eller barbere seg mye oftere enn man normalt ville gjort. Spesielt kan dette for kvinner skape problemer i sosiale sammenhenger, da de gjerne barberer legger og armer mye hyppigere enn menn. For dette finnes det også heldigvis en løsning. På apoteket finner, som man ved for lavt testosteron nivå, også piller som hjelper. Men som nevnt tidligere, er det først og fremst anbefalt å kontakte legen før man gjør noe som helst annet. Også her kan det være tegn på noe alvorlig.